Underhåll av barnens cyklar

Det kräver inte så mycket underhåll av barnens cyklar, utan det viktigaste är att se till att de har en torr plats att förvaras på när det blir vinter och inte används.

Det som man bör se till inför cykelsäsongen är att bromsarna fungerar det är det absolut viktigaste på en cykel. Se till att däcken är hela och pumpade som gör att cykeln rullar lättare och faktiskt så minskar risken för punktering om det är rätt mängd luft i däcken.

Har man köpt en ny cykel till barnen så är det lätt att ta för givet att den ska fungera men att inte underhålla den kan göra att den inte håller lika länge. Ta för vana att kolla att broms, kedja och däck fungerar som de ska innan första cykelturen blir av.

En välsmord kedja kan göra underverk när det kommer till att cykeln känts trög att trampa. Kolla också så att det inte är dags att byta ut kedjan mot en ny, dessa slits och en sliten kedja går lättare av och cykeln kan kännas trög om man har en gammal kedja på. Passa även på att byta drev då kedjan byts.

Kolla att ekrar är ok på hjulen, skulle någon eker gått av så får man lämna in på cykelverkstad och byta ut dessa. Hjulet försvagas och kommer att bli skevt om inte alla ekrar är ok. Kontrollera också växlar genom att eventuellt sträcka vajer, smörj även om det finns smörjnipplar för dessa vajrar. Det kan gå mycket lättare att växla med bra vajrar som är rätt sträck och välsmord.