Roliga barnlekar

Att leka är en viktig del i barnens liv och behövs för deras utveckling. I leken utvecklar barnen sin kreativitet, fantasi och de lär sig att samspela med andra. Ett barn har den magiska förmågan att hitta sätt att leka på överallt och leken kan vara en viktig del i att bearbeta en händelse och begripa sin verklighet.

Det är viktigt att barnen leker och att leka med sitt barn är ett underbart sätt att som vuxen släppa fram sitt inre barn en stund. Man kan hitta på att leka överallt och både i stort och smått. Har du slut på idéer så kommer här några tips på roliga lekar du kan leka med ditt barn eller som du kan föreslå ditt barn och dennes kompisar att leka om idéerna tagit slut.

Ballongleken

Gör en startlinje av något rep eller snöre och ställ upp två stolar ett par meter framför. Bilda två lag och bilda två led bakom startlinjen. Den förste i varje led får en ballong som den ska hålla mellan sina ben och sedan när starten går man gå så fort man kan och runda stolen och sedan tillbaka till startlinjen och lämnar över ballongen till nästa på tur i ledet. Tappar man eller att ballongen går sönder får man börja om från startlinjen med ny ballong. Första lag där alla deltagare kommit i mål vinner. Se till att ha några ballonger färdiguppblåsta i reserv. Här hittar ni det ni behöver för att göra denna leken.

Stimulerande intellekt lek

Denna lek leks med fördel utomhus och passar stora och små. Utse en ledare som får börja. Ledaren ställer sig med ryggen mot alla andra och ska räkna till tre. Under tiden som ledaren räknar får de andra ta sig så nära ledaren som man hinner. När ledaren räknat till tre så vänder han sig om och ropar ”stopp” och då måste alla andra stå helt stilla. Rör man sig så ledaren ser åker man ut. Hinner man fram till ledaren utan att denne hinner vända sig om så klappar man denne på ryggen och man har då vunnit och man får vara den nya ledaren.

Kasta gris

Man behöver en mjuk lite större boll, som ni kan hitta här. Bilda en ring och kasta bollen mellan varandra, den första som tappar bollen får första bokstaven i ”gris” och nästa gång som samma person tappar bollen tappar får den nästa bokstav och så vidare tills en person har alla fyra bokstäver och har då förlorat.