Leksaker med kvalitet

Under alla tider har vi människor försökt skapa saker med bra kvalitet för att de skulle hålla länge och kunna repareras gång på gång. Men under de senaste hundra åren förändrades det här. Med de moderna tillverkningsmetoderna blev det så billigt att köpa nya saker att det sällan varit värt att försöka laga det som gick sönder. 

Men det medförde också att kvaliteten sjönk. När ingen längre försökte reparera sina trasiga saker fanns inte samma anledning att göra hållfasta produkter. Till slut börjar det här bli ohållbart, vilket fler och fler av oss insett. Nya saker går sönder efter bara kort tids användning eller fina kvalitetsprodukter hamnar på sopberget på grund av obetydliga fel.

Även om vi blir allt bättre på att lämna våra trasiga prylar till återanvändning så gör det här att vi slösar på naturresurser, dels i tillverkningsprocessen, men även genom de onödiga mängder av bränsle som förbrukas och utsläpp som orsakas av de ofta långväga transporter som behövs.

Men det finns också ett annat, personligare skäl till att vilja ha saker med god kvalitet: att saker finns kvar i familjen i flera generationer. Det ger en speciell känsla och betydelse för dig som barn att få överta till exempel en leksak som någon i släkten har älskat och vårdat: kanske den brandbil som farfar hade eller mammas favoritdocka som hon både lekte och sov med när hon var liten.

Idag finns kanske inte så många av dina egna leksaker kvar, då de helt enkelt gått sönder. Men det finns säkert några, t ex de träleksaker och dockor av bra kvalitet som fortfarande säljs och blir allt populärare. Dessutom börjar fler och fler att ta fram leksaker inspirerade av gammal tradition, ibland med nya modeller som anpassats till att våra värderingar har förändrats.

Varför inte ge dina barn bra leksaker samtidigt som du gör en insats för ett hållbart samhälle?