När barnet börjar rida

Hästar är trevliga och populära djur för alla åldrar och det är många barn som är intresserade av att börja rida. Det finns ett flertal ridklubbar runt om i Sverige som erbjuder en grundlig skola och ridläger för både nybörjare och de som har mer erfarenhet.

Om ditt barn är intresserat av att börja att rida är det bara att höra av sig till en närliggande ridskola för mer information och sedan investera i en ordentlig utrustning.

Hjälm – den viktigaste utrustningen

DN har skrivit om de grundläggande punkterna att tänka på när det är dags att utrusta barnet inför ridlektionerna. Den viktigaste utrustningen som alla bör ha är en hjälm. Hjälm kan du ofta låna från ridskolan men om passformen är dålig kan den ge ett sämre skydd. Därför rekommenderar de flesta ridskolor att man skaffar en egen hjälm redan från början som sitter bra. Det är viktigt att hjälmen är bekväm och sitter väl men inte för hårt, då kan barnet istället få huvudvärk.

Skor eller stövlar

Annan lämplig utrustning för nybörjaren är skor eller stövlar med klack för foten inte ska glida genom stigbygeln och fastna samt ridbyxor utan insömmar för att undvika skavsår. Det viktiga är säkerheten och att man använder en väl fungerande utstyrsel av god kvalitet. Du hittar godkända och säkra hjälmar samt stövlar på välsorterade onlinebutiker där man också finner annan nödvändig utrustning för ridning.

Låt barnet testa – innan du betalar terminsavgift

Ridning är inte billigt men det brukar oftast gå att låta barnet testa ett par gånger innan man betalar terminsavgiften. Kostnaden må vara hög, men belöningarna är många – gemenskapen är stor bland stalltjejer och -killar. Barnet kommer att få många goda vänner och får samtidigt lära sig att ta ansvar.

För dig som redan kan rida

Vi har idag en generation av framförallt kvinnor som spenderade mycket av sin ungdomstid på ridskolor. Sedan avtog ibland intresset när skolor, familj och karriär kom emellan. Många av dem har nu barn som fått höra om mammas tid med hästar och vill prova på, vilket gör att även mammorna får lust att börja rida igen.

Är du en av dem? Eller har intresset ändå kommit spontant tillbaka efter ett antal år – fast att ta en plats bland ungdomarna för att få rida känns kanske inte så lockande. Vad gör du då?

Du är inte ensam. Det finns idag många före detta hästtjejer som kommer tillbaka efter en del år och vill börja rida på nytt. Många av våra ridskolor har speciella grupper för ryttare som inte suttit till häst på ett antal år men gärna vill ta upp ridningen igen. Ofta erbjuds både lektioner på ridskolan och olika skogsturer där vuxna ryttare deltar.

Kontakta dina lokala ridskolor och ryttarföreningar för mer information