Tips när du ska planera dop
Ett dop är ett traditionellt sätt att inviga barnet till Svenska Kyrkan men idag gör man det mest för att ”officiellt” välkomna barnet in i familjen, gemenskapen och få en chans att visa upp det senaste tillskottet för hela släkten.
Prata med prästen
Titta in på Svenska Kyrkans sajt för att läsa mer om hur ett dop går till. Därefter kan ni boka ett besök hos prästen i god tid innan dopet. Ni kan diskuterar datum och tider men prästen kommer också vila veta vilka psalmer som ska sjungas, ska det läsas ur bibeln, vad ska barnet döpas till och finns gudföräldrar som ska introduceras? Prästen har oftast ett standardupplägg som ni kan börja med och sedan justerar upplägget tills det passar er familj.
Lokal
Ett dop brukar vara i kapellet eller församlingshuset, inte i själva kyrkan. I och med att ni bokar kapellet brukar det finnas en plats där ni kan samlas och fika tillsammans. Om utrymmet är begränsat kan ni hyra en separat lokal eller hålla till i hemmet. Tänk på att boka lokal samma dag som ni bokar prästen.
Dekorationer
Kyrkan har inga dekorationer ni kan låna, här får ni köpa in egna och till er egen smak. Det finns roliga ballonger som föreställer barn, heliumballonger med text, vackra formar till muffins, fina tårtfat, dukar till borden och porslin till fikat. Det går att dekorera billigt med papptallrikar eller eget porslin, samt att göra det mer exklusivt med catering och underhållning.
Inbjudan
När du har planerat upplägget är det dags att bjuda in släkt och vänner till dopet. Idag har folk ofta fullbokade scheman, skicka inbjudan i tid. De behöver några veckors förberedelser för att hitta rätt kläder, ansöka om ledighet, hitta hundvakt och så vidare.