Organisera vardagskaoset

Barnfamiljer har det inte lätt. Det är många viljor och måsten som ska samspela för att vardagen ska fungera. Samtidigt som mamma behöver jobba behöver ena barnet få skjuts till hockeyträningen och pappa skulle behöva ta itu med tvätthögen. Det är som bäddat för kaos. Genom att ta tag i saken en gång för alla och organisera tillvaron, kan ni slippa en stor del av vardagskaoset och den medföljande stressen. 

Almanacka

Köp en almanacka 2019 och häng upp på en synlig plats i hemmet, exempelvis köket. Välj en stor modell så det finns plats att skriva vid varje datum. Fyll i all information ni vet på förhand: jobbtider, träningspass, skolaktiviteter, barnens test och läxor, veterinärtider för husdjuren och inplanerade resor och roligheter. En i familjen kan ha som uppdrag att läsa upp vad som står på veckans datum så alla är medvetna om hur planen ser ut.

Sysslohjul

Alla i familjen ska hjälpa till för att få vardagen att fungera och det innebär att alla har sysslor att utföra. Ta en pysseldag och gör ett pappershjul med olika sysslor som ska göras varje dag, varje vecka och varje månad. Har ni äldre barn ska så klart de också snurra på hjulet. Mindre barn kan få egna sysslor som de klarar av såsom att städa sitt rum och plocka undan sina leksaker innan de går och lägger sig. Större barn kan få hjälpa till att ta ut sopor, dammsuga, laga mat, gå ut med hunden eller tvätta bilen. Snurra hjulet och se vem som ska göra vad den här dagen, veckan eller månaden.

Belöningar

Alla i familjen förtjänar belöningar när de gör sina sysslor utan att klaga och i tid, samma regler för föräldrar som barn. Alla kan få lägga in belöningar de skulle vilja ha och de läggs till i schemat förutsatt att alla sysslor är utförda. Mindre belöningar kan man dela ut oftare såsom en glass efter maten eller en cykeltur med hela familjen. Större saker: resa till badhuset, en förälder som vill gå på massage eller träffa sin vänner och så vidare kanske man begränsar till någon gång då och då.