Lär barnen att baka

Att baka kan inte bara vara roligt och spännande för barn, utan även lära dem viktiga saker de kan ta med sig senare i livet. Satsar man på att lära dem tidigt kan man även väcka intressen de inte visste de hade. Många mästerkockar började ofta under uppsikten av mamma eller pappa.

Först gäller det att hitta ett passande recept. För att barn ska få känna sig så delaktig som möjligt är det bäst att välja ett som de mer eller mindre skulle kunna baka själv med en förälder som håller koll under tiden. Ju mindre maskiner och vassa redskap som behövs desto bättre.  Välj gärna något sött också så kommer de vara ännu mer exalterad över att få baka.

Några tips på roliga saker att baka för barn kan vara vanliga muffins. Du kan variera både smaken i dem och dekorationen utanpå. Exempelvis om ni bakar vanliga muffins kan du dekorera med bär, godis, olika frostings eller strössel. En kladdkaka i pajform är också rätt enkelt och dekorationen kan bestå av exempelvis grädde eller frosting.  Chokladbollar är toppen med tanke på att ni inte behöver ugn. Ni kan rulla dem i olika saker för att få till variation och mest troligt kommer barnen tycka det är riktigt roligt. Till exempel kan ni välja kokos och roliga strössel med olika former.

Det finns också mängder att spännande tillbehör man kan köpa online i förberedelse för bakningen och som passar perfekt till godsaker. Titta runt och se vad som möjligen skulle passa perfekt för ett eller annat utvalt recept.

Att vara uppmärksam på säkerheten är också viktigt, speciellt med yngre barn som lätt kan skära sig eller liknande. Om något moment känns lite osäker är det alltid bäst att hantera det själv och ge barnen något annat att göra under tiden.

Där det är möjligt kan det vara roligt för barnen att få experimentera något under bakningen. Även om det bara är i slutet då man får chansen att dekorera eller garnera det man har bakat.

Tycker barnen att det är roligt och ser fram emot att göra det igen kan man lätt säga att man lyckats. Allt som man bakar vidare kan man sedan testa mer och mer avancerade recept. Kanske de till och med vill hjälpa till med matlagningen i framtiden? Så länge man ser till att det är roligare än det är jobbigt kan man hjälpa till att fostra ett intresse för bakning och matlagning.