Tandvård för våra barn och ungdomar

Människor i alla åldrar måste vara rädda om sina tänder. Men för dig som är ung är det extra viktigt eftersom en dålig start kan skapa allvarliga tandproblem när du blir äldre. Det behöver du undvika.

Många tycker att tandvården är dyr. Men för dig som är mellan 0 och 23 år är det helt avgiftsfritt. Kom ihåg det, eftersom det är en stor fördel.

Regelbundna kontroller

Precis som vuxna behöver barn och ungdomar kontrollera sin tandhälsa med jämna mellanrum. Regeln är att det ska ske minst vartannat år. Men det kan också göras oftare.

Som förälder upplever du säkert att barnen tycker att det är tråkigt att borsta tänderna. Men det finns sätt att göra det roligt för de små. Du kan ta en titt här för att få tips på hur det ska gå till.

Gör det tillsammans

Genom att borsta tänderna tillsammans med dina barn kan du själv lära dem rätt teknik. När de frågar hur ofta de måste borsta så säger du att två gånger om dagen blir bra. Varje morgon och kväll. Tänk på att visa hur du håller tandborsten så att barnen kan göra likadant. Det är en bra början på ett liv förhoppningsvis utan tandvärk och dålig andedräkt.