Köpa cykel till ditt barn

Barncykel

Att lära sig cykla är en viktig milstolpe i varje barns liv. En egen cykel ger barnet en helt ny slags frihet och för många blir det också en rolig form av lek. Vilken cykel som passar bäst som förstacykel beror på barnets ålder.

NTF tipsar dig på vad du ska tänka på när det gäller olika val av cyklar. Är ditt barn i 1,5 års-åldern så är det oftast en trehjuling man väljer att börja med. Ett barn kan först kring 5-6 års ålder hantera en tvåhjulig cykel. Vad ska du då välja för typ av trehjuling? Det viktigaste är att det är en cykel som känns stabil och stadig. Lägg hellre ner extra pengar på trehjulingen så att du inte riskerar ditt barns säkerhet. Billigare varianter har en tendens att tippa omkull lättare.

När ditt barn kommer upp i 5-6 års ålder så är det dags att tänka på en barncykel med två hjul. På Cykelkraft hittar du flera olika modeller för både tjejer och killar. Du kan även enkelt se i guiden vilken storlek (mätt i tum) som barnet bör ha på sin cykel.

En cykel bör vara lagom stor för ditt barn. Är det ett mindre barn, så är det viktigt att barnet når ner med sina fötter till marken, särskilt om de är ovana att cykla. Lite äldre barn i skolåldern som fått en viss cykelvana kan ha en cykel där det räcker att han eller hon når ner med ena foten. Fotbroms är ganska så bra att ha på den allra första cykeln, det är svårt nog att cykla utan att behöva tänka på att använda händerna till en handbroms.

Samma gäller cyklar med en massa växlar, det hinns inte med att tänkas på när man har fullt sjå med att balansera och ta sig framåt. Se till att alla cyklar du låter ditt barn cykla på har reflexer både fram, bak och på hjulens sidor. Belysning framtill och bak är också det viktigt. Ett kedjeskydd är bra, så inte barnet råkar fastna och en ringklocka kan behövas. Se till att skaffa ett bra cykellås till cykeln med, så att den inte blir stulen.