Halloween

Det är nu bara strax över en månad till Halloween kommer och knackar på dörren och alla spöken, monster och häxor borde vara förberedd på allt vad detta innebär!

Halloween har sitt ursprung i en gammal keltisk högtid, Samhain (uttalas SA-win), det var en skördefestival och det var även den dagen som kelterna firade sitt nyår. Sägnerna sade att detta även var den dagen som döden samlade in alla själar från dem som dött under årets lopp och lämna över dem till himmelriket. Därför var det många spöken, andrar och annat väsen som var ute och rörde sig just denna natt.

Med kristendomens etablering i Storbritannien började man senare fira alla helgon inom religionen den första november, efter det fanns så många helgon att man inte kunde ge dem alla en egen dag på året. Denna dag kallades då All Hallow’s Day, vilket gjorde 31 oktober till All Hallow’s Eve, som tillslut blev sammandraget till Halloween.

Det klassiska Halloweenfirandet är något man huvudsakligen känner igen från USA och vi har lånat en hel del traditioner och idéer från dem. Det är den stora anledningen till varför vi klär ut oss till allehanda hemskheter idag, men det har med åren även förändrats till att bara klä ut sig, det finns tillräckligt många som bara klär sig som en pirat, en doktor eller i andra icke-fasansfulla kostymer.

Planerar man på att anordna en Halloweenfest är det lika bra att vara ute i god tid och göra en del inköp redan nu, naturligtvis är det lite tidigt att köpa saker som mat och godis, men dräkter, dekoration och annat går alldeles utmärkt att skaffa. Nu är man ju rätt så garanterad att få tag på det man vill ha innan det blir slutsålt.

Är man en av dem som gillar att baka själv kan man hitta en hel del bra tips från till exempel ICA eller GoodFood, båda har många bra recept som passar in på denna högtid.