Bjuda in till kalas

Barnkalas blir ett stående inslag under ett antal år för alla som har barn. Pratar vi om en bebis blir det kanske snarare ett kalas för de vuxna, men snart nog förväntas barnet ha ett “eget” kalas med kompisar från dagis eller grannskapet.

Ta ansvar som vuxen

Vilka som ska bjudas blir första och ganska svåra frågan. Här är det nog viktigt att de vuxna tar ett ansvar när barnen är små. Barn har inte utvecklat en känslighet för om någon blir utanför och ledsen och det allra bästa är om föräldrarna på till exempel ett dagis kan enas om en policy. Det kan till exempel vara att bjuda bara några få eller alla. Man får vara lite uppmärksam på om någon aldrig blir bjuden. Till det lilla kalaset där inte alla är med bör inbjudningskorten skickas hem och inte delas ut på dagis. Kommer alla, eller till exempel alla flickor resp. alla pojkar går det ju bra att dela ut på plats.

Lägg tid på inbjudningskortet

När det gäller inbjudningskort så är det faktiskt värt att lägga lite möda på att kommunicera så mycket som möjligt till de andra barnens föräldrar. Tidpunkt för kalas givetvis, men tala gärna också om hur mycket barnet fyller, vad ni föräldrar heter i för- och efternamn, adress, antal trappor, portkod, telefon och mejl. Det har ju hänt att man blivit stående i en trappuppgång enbart vetandes att man ska till Kalle eller Stina, men vad hette nu familjen? Men det är mer information som är bra att skriva redan i inbjudan. Kommer det att serveras mat och kanske även vilken mat, barn kan vara intoleranta, känsliga eller bara vägra äta viss mat. Självklart ska man tala om när kalaset slutar (och barnen därmed ska hämtas). Inbjudningskortet är för övrigt ett bra tillfälle att tidigt sätta ett roligt tema som man kanske kan fullfölja genom hela kalaset. Olika teman med allt från inbjudningskort till tallrikar, servetter, ballonger och småpresenter hittar man online. Kanske kan ni följa något trevligt tema, där alla detaljer är stilenliga?

En bra planering från start och tydlig kommunikation skapar grunden för ett lyckat barnkalas. Flera bra tips för lekar och annat hittar du här.